Blogi

Maitsvad retseptid mereandidest

Maitsvad retseptid mereandidest

Sel nädalal (17.09-23.09) tasub kindlasti sammud Kaubamaja Toidumaailma seada, sest taaskord on käimas mereandide nädal. Kuni pühapäevani on valikus tavapärasest veelgi rohkem tervislikke ja kergeid mereande isuäratava hinnaga. Tule leia oma vana lemmik või proovi midagi uut, mida Sa veel ei ole söönud! Mereandide nädala puhul on meil sulle jagada ka mõned maitsvad (ja lihtsad!) retseptid, mida ise kodus valmistada saad. Kõikide retseptide autor on Dagris Punder.

PS! Ostes sel nädalal Toidumaailmast mereande, võid võita hõrgutava kalavaagna Kaubamaja Köögilt!

Guacamole krevettidega

Guacamole jaoks ei ole üldse tarvis uhkeid maitseainesegusid, piisab vaid küüslaugust, natukesest tšillist ja soolast ja piprast. Serveerige küüslaugu ja tšilliga maitsestatud krevettidega, aga miks mitte ka maisikrõpsudega.

Guacamole:
3 küpset avokaadot
3 küüslauguküünt
1 tomat
0,5-1 punast sibulat
soola-pipart
laimi või sidruni mahla
Puhastage avokaadod, riivige küüslauk, tükeldage tomat ja hakkige sibul. Pange kõik kaussi, niristage peale laimimahla ning suruge avokaado kahvliga puruks (väikesed tükid võivad jääda). Maitsestage soola ja pipraga. Valmistage juurde krevetid.

Krevetid:
oliivõli
pool punast sibulat
1 küüslauguküüs
pool punast tšillipipart
tiigerkrevette, jahutatud või aeglaselt sulatatud

Puhastage krevetid: eemaldage pea ja koor ning soolestik (võib sisaldada liiva) ja saba. Hakkige sibul, ja tšillipipar peeneks, riivige küüslauk. Kuumutage õli ja lisage sibul, tšilli ja küüslauk, kuumutage segades, kuni sibul muutub läbipaistvaks. Siis lisage puhastatud ja köögipaberiga kuivatatud krevetid – praadige keskmisel kuumusel, mõlemalt poolt umbes 2 minutit. Krevetid on valmis, kui need tõmbavad nö kerra ja muutuvad roosaks. Krevetid on naturaalselt soolased, nii et soola ei ole tarvis lisada.

 

 

Salat kammkarpidega

Kammkarbiliha on hõrk delikatess, mille valmistamine läheb kiirelt ja lihtsalt. Kui pole proovinud,
siis kindlasti tasub neid värske suvise salati kõrvale praadida või grillida.
Kahele

  • mõned peotäied meelepärast salatit
    • peotäis basiilikulehti
    • 250 g kirsstomateid
    • 1 punane sibul
    • kammkarbiliha (6-8 tk)
    • oliivõli
    • soola, pipart
    • 1 sidruni mahl

Viilutage sibul ja küpsetage pannil või grillil. Pange salatilehed, tükkideks rebitud basiilikulehtede, pooleks lõigatud tomatite ja grillitud sibulaga kaussi. Niristage peale oliivõli ja maitsestage soola ja pipraga. Lõigake kammkarbilihale noaga ettevaatlikult ruudumuster, maitsestage soola ja pipraga. Kuumutage pannil veidi õli ja küpsetage kammkarpe, ruuduline külg allpool, 6-7 minutit, ning teiselt poolt veel umbes minut. Tõstke kammkarbid salatile ja pigistage peale sidrunimahla.
Serveerige kohe.

Ahjuroog kuld-merikogrega

Safranist kuldkollane ahjuroog kuldmerikogre, tomati ja kartuliga.
Kahele
• 3 kartulit
• 3 tomatit
• 2 sibulat
• 2 kuldmerikokre
• soola, pipart
• kurkumat
• safranit
• oliivõli
• vett

Koorige kartulid ja lõigake neljaks sektoriks. Lõigake ka tomatid sektoriteks. Hakkige sibulad suurelt. Pange kogu kupatus kergelt õlitatud küpsetusnõusse. Puistake peale soola, pipart ja kurkumit. Lisage ahjunõusse vett, nii et kogu põhi oleks õhukese veekihi all. Puhastage kalad soomustest ning asetage köögiviljade peale. Puistake merikokrede peale veidike safranit, mõlemale küljele. Hõõruge üht kala teisega, et kõik kenasti kaetud oleks. Niristage mõlemale kalale 2 supilusikatäit õli ning pange siis 220 kraadini eelkuumutatud ahju tunniks ajaks küpsema. Poole küpsemise pealt keerake kaladel külge.